संस्थागत विद्यालयको अवस्था : एक घटना अध्ययन - कोइराला, मातृका प्रसाद (Academic Voices: A Multidisciplinary Journal, 2019)
प्रस्तुत लेखमा संस्थागत विद्यालयको भौत्तिक, शैक्षिक व्यवस्थापन तथा शैक्षिक, मानविय, आर्थिक पक्ष र सह तथा अतिरिक्त व्रिmयाकलापको अवस्था अध्ययन गरिएको छ । विद्यालयका गतिविधि शिक्षा ऐन तथा नियमावली अनुसार भए नभएको र विद्यालयका सकारात्मक तथा सुधारात्मक पक्षको चर्चा गरिएको छ । विद्यालयको शैक्षिक व्यवस्थापन तथा शैक्षिक, मानवीय पक्ष सकारात्मक, भौतिक अवस्था सामान्य र आर्थिक पक्ष मध्यम रहेको छ । निरीक्षण तथा अनुगमन प्रभावकारी बनाउने, विद्यालयका अभिलेख व्यवस्थापन गर्ने र ऐन तथा नियमको पूर्ण पालना गर्नुपर्ने आवश्यकता छ ।