मध्यकालीन नेपालमा सुरक्षा व्यवस्था र युद्धकलासम्बन्धी शिक्षादीक्षा Madhyakalin Nepalma Surakshya Byabastha ra Yuddhakala Sambandhi Shikshyadeekshya - दाहाल Dahal कमला Kamala (Tribhuvan University Journal, 2013)
ज्ञानको अभिवृद्धि, जीविकोपार्जन तथा विविध आवश्यकताहरूका निमित्त शिक्षादीक्षा लिने दिने चलन प्राचीन युगदेखि नै चलेको हो । युद्ध आक्रमण जस्ता घटनाहरू बढी हुन थालेपछि सैन्य शक्ति बढाउनुपर्ने वाध्यात्मक परिस्थिति त्यसबेला थियो । त्यसैले शिक्षादीक्षाका विषयहरूमा युद्धकलाको ज्ञान जस्ता क्षेत्रको महइभ्व बढ्दै जान थाल्यो । सुरक्षित बसोवासको व्यवस्थादेखि लिएर युद्धकलाको ज्ञान हासिल गर्न समेत रज्यले नै प्रोत्साहित गर्ने पनि गर्दथ्यो । राज्यले सैन्य आपूर्ति गर्न नसक्ने अवस्थामा जनता स्वयं जनसेनाका रूपमा उठ्नुपर्ने वाध्यात्मक अवस्था रहेको हुँदा युद्धकलासम्बन्धी केही न केही शिक्षादीक्षा त्यतिबेला सबैका लागि अपरिहार्य जस्तै बनेको थियो ।