नेपालको आर्थिक विकासमा लघु, घरेलु तथा साना उद्योगको भूमिका Nepalko Arthik Bikasma Laghu, Gharelu tatha Sana Uddhyogko Bhumika - लुइटेल Luitel, बिष्णु Bishnu बहादुर Bahadur (Tribhuvan University Journal, 2013)
यस अध्ययनको मुख्य उद्देश्य लघु घरेलु तथा साना उद्योग/व्यवसाय(MCSIs/MCSEs) ले नेपालको आर्थिक विकासमा खेलेको भूमिकाको विश्लेषण गर्नु हो ।नेपालको सन्दर्भमा गरिवी (आर्थिक अवनति) लाई घटाउनु मुख्य चुनौती हो । त्यसकारणयस अध्ययनले MCSI/MCSEs  को भूमिकालाई बृहत्तर पारी गरिवी घटाई आर्थिकविकास गर्नसक्छ भन्ने कुरालाई स्पष्ट पारेको छ । यस अध्ययनले MCSI  क्षेत्रको विकासगर्नु भनेको नेपालको विकास गर्नु हो । त्यसैले विकसित नेपाल CSI को विकासबाटमात्र सम्भव छ भन्ने कुरा बताउँछ । हाम्रो देशका उद्योगका उत्पादन दिनानुदिन बढ्नुपर्नेमा यो घट्दै गइरहेको छ । त्यसकारण नेपाल सरकारले यस क्षेत्रलाई प्राथमिकताक्रममा राखी विकसित नेपालको प्रक्रिया थाल्नुपर्छ । यस अध्ययनमा प्रयोग गरेकातथ्य/सूचना प्राथमिक स्रोतमा आधारित छन् र यस अध्ययनलाई अनुसन्धान कर्ताले तीनउपशीर्षकमा विभाजित गरी तल प्रस्तुत गरेको छ ।