वधूशिक्षामा छचल्किएको समाजपरक दृष्टि Badhushikshyama Chachalkiyeko Samajparak Drishti - न्यौपाने Neupane नेत्रप्रसाद Netraprasad (AMC Journal, 2020)
भानुभक्त आचार्य प्राथमिककालीन नेपाली साहित्यका सर्वाधिक चर्चित अनि विशिष्ट व्यक्ति हुन् ।माध्यमिककालीन कवि मोतीराम भट्टद्वारा ‘भानुभक्तको जीवन चरित्र’ नामक कृतिका माध्यमबाटभानुभक्तको जीवनी, व्यक्तित्व र कृतित्वका विषयमा प्रकाश पारिएपछि उनको साहित्यिक व्यक्तित्वअझ प्रस्ट हुन गएको हो । मोतीराम, देवकोटाप्रभृति धेरै कविहरूले पनि प्राथमिककालीन अन्यकविहरूका तुलनामा भानुभक्तका कृतिहरू गुणात्मक रूपमा सबल÷उच्च रहेको भन्ने साहित्यिकदृष्टिकोण प्रकट गरेका छन् । यसै पृष्ठभूमिमा भानु नै आदिकवि थिए भन्ने विषयमा पुष्टि भएकोछ । मूलतः प्रस्तुत आलेखमा ‘वधूशिक्षा’ (१९१९) कृतिमा निहित सामाजिक पक्षको चर्चासहित यसकोसंरचनागत पृष्ठभूमि तथा विषयवस्तुगत भावमाथि प्रकाश पारिएको छ ।