कारके प्रथमा विभक्तिः - Subedi, Radha Krishna (अन्वेषणा Anveshana, 2025)
पुरातनादद्यतनपर्यन्तं विश्वेस्मिन् सर्वासु भाषासु वैज्ञानिकम्, सूत्रबद्धम्, प्राचीनम्, सुस्थिरम्, सर्वजनमान्यतमञ्च पाणिनीयव्याकरणमेवास्ति । पाणिनिना विरचिते व्याकरणे विविधप्रकरणानि अनेकसूत्राणि च विद्यन्ते । तत्र व्याकरणस्य एकः प्रमुखपक्षः कारकप्रकरणमप्यस्ति । अस्मिन् आलेखे कारकपरिचयपूर्वकं कारके प्रथमा विभक्ति इति विषये प्रातिपदिकार्थलिङ्गपरिमाणवचनमात्रे प्रथमा इति सूत्रस्य विशेषतो लिङ्गमात्रे, परिमाणमात्रे, वचनमात्रे इत्येतेषु विषयेषु सम्यक् विवेचनं कृतमस्ति ।