(untitled) (Samaj Anweshan समाज अन्वेषण, 2023)
वैदिक र पौराणिक समयका शास्त्र रपरम्पराबाट आजको हाम्रो सामाजिक परिवेशमा अधिकांश कुराको प्रभाव परेको पाइन्छ । त्यसैले आजको सामाजिक संरचना, संस्कार, कर्मकाण्ड,विश्वास, मूर्तिपूजा, जात्रा, मन्दिर, पाटीपौवा, ढुङ्गेधारा, इनार स्थापना सबैमा कुनै न कुनै रूपमा प्राचीन समयकै निर्देशनको छाप पाइन्छ । त्यस बेलाको सामाजिक परिवेश कस्तो थियो ? कुनकुन स्रोतबाट प्राचीन सामाजिक परिवेश बारे थाहा पाउन सकिन्छ ? पुराणकालीन सामाजिक परिवेश जान्ने प्रमुख स्रोत पुराणहरू नै हुन् ।