‘ऋग्वेद’मा विश्वदृष्टि] [Worldview in ’Rigveda’] - धनेश्वर Dhaneshwar भट्टराइ Bhattarai (BMC Journal of Scientific Research, 2022)
साहित्यको समाजशास्त्रीय सिद्धान्तले साहित्यका माध्यमबाट व्यक्त हुने समाजको अध्ययन विश्लेषण गर्दछ । साहित्य स्रष्टाको व्यक्तिगत सिर्जना भए पनि त्यसमा आपूm बाँचेको समय र समाजका विविध पक्षहरू प्रतिबिम्बित भएका हुन्छन् । साहित्यमा समाज वा समुदायका सामाजिक प्रचलन, जातीय स्वरूप, धार्मिक आचरण, सांस्कृतिक परम्परा, आर्थिक अवस्था, तत्कालीन विचार वा चिन्तनगत धारणा कस्तो छ वा रहेछ भन्ने थाहा पाउन सकिन्छ । यही सन्दर्भमा साहित्यको समाजशास्त्रीय सिद्धान्तअन्तर्गत विश्वदृष्टिका आधारमा ‘ऋग्वेद’मा अभिव्यक्त तत्कालीन समाज वा समुदायका विचार वा चिन्तनको अध्ययन विश्लेषणका साथ मूल्याङ्कन गरिएको छ ।