विचलनका आधारमा कठपुतली मन कथाको अध्ययन - भुर्तेल रामप्रसाद (Cognition, 2021)
प्रस्तुत आलेखमा नेपाली साहित्यका सुपरिचित कथाकार इन्द्रबहादुर राईको कठपुतली मन कथामा अभिव्यक्त भाषिक विचलनका सम्बन्धमा विश्लेषण गरिएको छ । साहित्यको परम्परामा महत्वपूर्ण मानिने भाषिक विचलन शैलीवैज्ञानिक आाधारमा टेकेर प्रस्तुत कथाको निरूपण गरिएको छ । शैलीविज्ञानको सैद्धान्तिक मान्यताभित्र कोशीय विचलन, व्याकरणिक विचलन, ध्वनि प्रक्रियात्मक विचलन, पदक्रम विचलन, अर्थतात्विक विचलन प्रयुक्ति विचलन र लेखिम विचलन आदि पर्दछन् । कठपुतलीको मन कथा यिनै तात्विक विचलनलाई आधार बनाएर विश्लेषण गरिएको छ ।