बैतडी जिल्लामा दुलहीका खुट्टा धुने बेला गाइने लोकगीतको अध्ययन - Pant, Ramesh Prasad (GS WOW: Wisdom of Worthy Research Journal, 2025)
प्रस्तुत अध्ययन कार्यमा बैतडी जिल्लाका ग्रामीण लोकसमाजमा छोरीको विवाह हुँदा दुलहीका पाउ धँुने समयमा यहाँका गाइने लोकगीतलाई यसको कथ्य विषय बनाइएको छ । यस अध्ययन कार्यमा बैतडेली समाजमा दुलहीका खुट्टा धुँदा गायन गरिने लोकगीतमा कस्ता सन्दर्भगत प्रस्तुति प्रस्तुतीकरण गरिन्छन् भन्ने मूल प्राज्ञिक समस्या लिइएको छ । उक्त समस्यालाई मनन गरेर बैतडेली लोकगीतको अध्ययन र विश्लेषण गरी जीवन्त गर्ने उद्देश्य लिइएको छ । यसमा दुलहीका खुट्टा धँुदा गाइने लोकगीत सङ्कलन गर्न बैतडी जिल्लाको सिलङ्गा गाउँलाई लोकगीतको अध्ययन केन्द्र मानिएको छ । यस केन्द्रबाट उक्त लोकगीत सङ्कलन गर्न मुख्य लोकगायिका र अन्य सहयोगी लोकगायिकालाई सूचक छनोट गरिएको छ । यस कार्यमा सङ्कलन गरिएको संस्कार लोकगीतलाई विषयगत सीमा, सिलङ्गा गाउँलाई अध्ययनीय क्षेत्रगत सीमा, सन्दर्भवादी पद्धतिलाई सैद्धान्तिक सीमा मानिएको छ । त्यसै गरी उक्त लोकगीतलाई विश्लेषण गर्न वर्णनात्मक विधि र विश्लेषणात्मक विधि चाहिँ विधिगत सीमा मानिएका छन् । यस अध्ययन कार्यबाट संस्कार परम्परालाई निरन्तरता दिने अपेक्षा राखिएको छ ।