बैतडी जिल्लाको पाटनमा गाइने सांस्कारिक गीतको विधातात्विक अध्ययन (Intellectual Journal of Academic Research, 2024)
यस अध्ययनको मुख्य उद्देश्य बैतडी जिल्लाको पाटन क्षेत्रमा ब्रतबन्ध गर्दा गाइने संस्कारिक गीतको तत्वगत विश्लेषण गर्नु रहेको छ साथै त्यस्ता कार्यमध्ये जन्म, न्वारन, छैँटी, अन्नप्रासन, करणवेद, व्रतबन्ध, विवाहका क्रममा लोप हुन लागेका यस्ता जीवनसँग सम्बन्धित सांस्कारिक गीतलाई सबैले बचाउने काम गर्दछ भन्ने उद्देश्य रहेको छ । प्रस्तुत अध्ययनमा बैतडी जिल्लाको पाटन क्षेत्रमा गरिएको छ । यहाँ ब्रतवन्ध संस्कार कार्य गर्दा गाइने संस्कारिक गीतलाई सम्बन्धित ठाउँमा प्रत्यक्ष रुपमा सहभागी ३० वर्षकी मानमती पन्त र ७० वर्षका कृति पन्तलाई सूचक छनौट गरी कार्य सम्पन्न गर्न सामग्री सङकलन गरिएको छ साथै यसमा गीत सङ्कलन गर्न क्षेत्रीय अध्ययन कार्यको प्रयोग गरिएको छ । यसमा वर्णनात्मक विधि र विश्लेषण विधिको प्रयोग गरिएको छ । यसमा तथ्यहरू खाजेर विश्लेषण गरिएको हुनाले गुणात्मक अनुसन्धान मान्न सकिन्छ । यसले विदेशी संस्कृतिले प्रभावित भएका युवायुवतीले सांस्कारिक लोकगीतको बारेमा जानेमा र बुझेमा यस्ता गीतहरू भावी पुस्तावका लागि एक दस्तावेजको रुपमा रहनेछ । यो गीत गायनको लोकलयका बारेमा बोधगम्य हुनेछ । भावी शोधार्थीका लागि प्रस्तुत कार्य मार्गदर्शक अवश्य बन्नेछ । बैतडी जिल्लामा प्रचलित गीतलाई सङ्कलन गरेर यसलाई सिद्धान्तनिष्ठ पारेर विश्लेषण गरी विशुद्ध सांस्कारिक गीत हो भनेर प्रमाणित गरिएको छ । यसको गायन गरिने समयावधिको बोध भएको छ । यसमा प्रयोग भएको भाषा स्थानीय र मौलिकतामा आधारित रहेको छ । कथ्य रुपमा रहेका गीतलाई लेख्य रुपको माध्यमबाट जीवित राखने काम गरिएको छ यी सबैलाई उक्त गीत गायनको उपलब्धिलाई मानिएको छ ।