सङ्कथन विश्लेषण पद्धति Collection Analysis Methodology - भट्टराई Bhattarai, डी.पी. D.P. (Journal of Development Review, 2020)
सङ्कथन वाक्यभन्दा माथिल्लो स्तरको भाषिक अभिव्यक्ति हो । सङ्कथनमा प्रयुक्त विषय, सहभागी, माध्यम, कोड आदि तत्वहरुको आधारमा सङ्कथनको विश्लेषण गरिन्छ । यस लेखमा विभिन्न सन्दर्भस्रोतहरुको उपयोग गरी सङ्कथन विश्लेषणको सामान्य परिचय दिने प्रयत्न भएको छ । सङ्कथन विश्लेषण प्रक्रियाको परिचय दिने क्रममा नेपाली साहित्यबाट सान्दर्भिक उदाहरण दिई तिनको व्याख्या गर्ने कार्य भएको छ । कतै त्यस्ता उदाहरणहरु आफै पनि निर्माण गरिएको छ । सङ्कथन विश्लेषण पद्धतिलाई प्रायोगिक भाषाविज्ञानको साहित्य विश्लेषण गर्ने वस्तुपरक सैद्धान्तिक आधारका रुपमा यसको उपयोग गर्न थालिएको छ ।