नेपाली भाषामा भाषिक आगमन - भट्टराई Bhattarai, रवीन्द्र Rabindra (K. M. C. Nepali journal के. एम. सी. नेपाली जर्नल, 2024)
नेपाल बहुभाषिक मुलुक हो र नेपाली भाषा नेपालको मातृभाषा, सम्पर्क भाषा र सरकारी कामकाजको मूलअभिलेखी भाषा हो । नेपाली मौलिक भाषा हुनाले यो उत्पादनशील र परिवर्तशील छ । मौलिक भाषामा अरूभाषाबाट हुने भाषिक तत्त्वहरूको विप्रेषणलाई आगमन भनिन्छ । आगमनमा विभाषाका शब्द मात्र स्वभाषामा छिर्ने होइनन् व्याकरणिक नियम नै पनि छिर्छन् । नेपाली भाषाको कथ्य र लेख्य दुवै रूपमा भाषिक आगमनवर्ण, शब्द र व्याकरणिक नियमका तहमा भइआएको छ । नेपाली शब्दभण्डारमा सजातीय, विजातीय, स्वदेशीर विदेशी शब्दहरूको अपरिवर्तित र परिवर्तित आगन्तुक शब्द प्रशस्तै भित्रेका छन् । आगमनको शब्दका तहको प्रभाव नेपालीमा अनुकूल र प्रतिकूल दुवै किसिमको छ भने पदावली, वाक्यांश वा वाक्य तहको प्रभाव प्रतिकूलछ । अङ्ग्रेजी भाषाको दुष्प्रभावले नेपाली ठिमाहाकरणको सिकार छ । त्यसबाट नेपालीका पदपदावली मात्र होइन काल, पक्ष र भावजस्ता व्याकरण सम्बन्धी नियम नै दुष्प्रभावित हुन पुगेका छन् । यस्त हिन्दी भाषाको आगमन दुष्प्रभाव शब्द तथा वाक्यीय घटकहरूमा बढ्दै गएको छ ।