बाल्यकालमा देखिने विचलनहरू - Khadka, Chetan (Medha: A Multidisciplinary Journal, 2025)
यो लेखले बाल्यकालमा देखिने विकारहरूको समग्र अध्ययन प्रस्तुत गर्दछ, जसमा ADHD, चिन्ता विकार, र अवसादको पहिचान, कारण, लक्षण, र उपचारका विकल्पहरू समावेश छन् । यस अनुसन्धानमा साहित्यिक समीक्षा, पीयर-रिभ्यूड जर्नल, केस अध्ययन, र लम्बाइमा गरिएको अनुसन्धान जस्ता विधिहरूको प्रयोग गरिन्छ, जसले बाल्यकालका विकारहरूको विकासात्मक दृष्टिकोणमा गहिराई र स्पष्टता ल्याउँछ । विशेष गरी, विकासात्मक दृष्टिकोण, सामाजिक-सांस्कृतिक दृष्टिकोण, व्यवहारिक दृष्टिकोण, र जैविक दृष्टिकोणले विकारहरूको अध्ययनमा विविधता र सामाजिक सन्दर्भको महत्त्वलाई उजागर गर्दछ । लेखले सामाजिक कलङ्क र स्रोतको कमीका कारण बालबालिकाको मानसिक स्वास्थ्यमा हुने समस्याहरूको महत्त्वपूर्ण भूमिका उजागर गर्दछ । प्रारम्भिक पहिचान र प्रभावकारी उपचारले दीर्घकालीन स्वास्थ्य समस्याहरूको जोखिमलाई कम गर्न मद्दत पुर्‍याउँछ । यस अध्ययनले समाजमा जागरूकता फैलाउने र बालबालिकामा देखिने विकारहरूको पहिचान तथा उपचारमा ध्यान दिनको लागि महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्दछ । भविष्यका अनुसन्धानहरूले स्थानीय सन्दर्भमा विचलनहरूको प्रभाव र उपचारका लागि सांस्कृतिक दृष्टिकोणको अध्ययन गर्न आवश्यक छ । समग्रमा, यो लेख बाल्यकालका विकारहरूको पहिचान र उपचारमा ध्यान दिनका लागि सशक्त सन्देश प्रस्तुत गर्दछ ।