केलत्वाःया अभिलेख - जोशी Joshi राजनलाल Rajanlal (Nepalbhasha, 2022)
लः त्वनेगु पदार्थ खः । थ्व अन्न नं खः । अन्न सय्‌केत लः मदय्‌‌क मगाःगुलिं हे थुकियात अन्न धाःगु खः । जीवन निर्वाह याय्‌ धुंकाः जीवनयात परिशुद्धिया नितिं नं लः माः । थुकथं जीवनया हरेक ख्यलय्‌ माःगु लखं हे सभ्यता दय्‌‌की । लः मदय्‌‌क सभ्यता न्ह्याइमखु । नेपाःगाःया येँ देय्‌ दुने नं थौंया सघन येँ देय्‌ लखं हे विकास जूगु वस्ती खः । प्यखेरं खुसि न्ह्यानाच्वंसां नगर निर्माणया नितिं उगु लः नगर दुने हय्‌‌मफयाः लिच्छविकाल न्ह्यःतक बन्जर वा सुख्खा येँ देसय्‌ दकले न्हापां मानदेवं लः हःगु खः । थ्व हे लः हःगु प्रसंग दुथ्यानाच्वंगु अभिलेख खः केलत्वाःया अभिलेख । थुकी लः हया धकाः न्ह्यथने धुंकाः थ्व लागाय्‌ चहपह अप्वल । अझ मेमेगु भौतिक संरचना निर्माणलिसें स्वापू दुगु अभिलेख लुयावःगु आधारय्‌ हाडिगाँ वा नरलय्‌ न्यनाच्वंगु नेपाःगाःया सभ्यता येँ देसय्‌ विस्तार जुल धाय्‌‌फु । उकिं केलया अभिलेख येँ देय्‌‌या जीवनसूचक खः । थ्व हे लखं थनया लः सम्पदायात जक मखु थन सुख्खा भूमी नं जीवन थनेगु ज्या याःगु दु ।