माहेश्वर सूत्र - Ravi Maharjan (Nepalbhasha, 2025)
माहेश्वर सूत्र संस्कृत व्याकरणया जगया रूपय् नालेगु या । थ्व न्हापां छ्य:म्ह पाणिनि खः। पाणिनिं संस्कृत भाषाया तत्कालीन स्वरूपयात परिष्कृत व नियमसंगत याय्गु उद्देश्यं भाषाया थीथी अव्यय व घटकया वर्णन याःगु दु । ध्वनि–विभाग (अक्षरसमाम्नाय), नाम (संज्ञा, सर्वनाम, विशेषण), पद, आख्यात, किया, उपसर्ग, अव्यय, वाक्य, लिङ्ग इत्यादि । भाषिक ध्वनियात सचेतता पूर्वक १४गू माहेश्वर सूत्र छ्यःगु दु । थ्व अध्ययन पुस्तकालयाया ज्वलं छेलाः च्वःगु खः । माहेश्वर सुत्र बांलाक थुइवं मनूतसे ध्वनि व वर्णया उच्चारण पाय्‌छि याइ । थ्व च्वसु माहेश्वर सुत्रया वर्णनात्मक शैली च्वयागु दु । प्रथम पेगू सूत्र (अइउण् – ऐऔच्) स्वरवर्ण व मेगु १०गू सूत्र व्यञ्जन वर्णय् विभाजन यागु दु । संक्षेपय् स्वर वर्णयात अच् व व्यञ्जन वर्णयात हल् धाइ । अच् व हल् प्रत्याहार नं खः ।