भाषाविज्ञान अध्ययन : एडवार्ड सपिरया सिद्धान्त - महर्जन Maharjan, दीपा Dipa (Nepalbhasha, 2022)
मनू सामाजिक प्राणी खः । समाजय्‌ थःथवं विचार, भाव, इच्छा व्यक्त याय्‌गु निंतिं भाषाया विकास जुल । उकिं मनूतय्‌ दथुइ जुइगु अर्थपूर्ण संचार हे भाषा खः । अले थ्व हे भाषाया वैज्ञानिक अध्ययन हे भाषाविज्ञान खः । मनूया जीवनय्‌ भाषा छगू प्राकृतिक व सामान्य अंगकथं नालाच्वंगु दु । संसारया फुक्क भाषाया लेखन अभ्यास मदु । गुलि भाषा ला सम्बन्धित समाजया मनूतय्‌सं नोंवाइगु ध्वनि, खँगोः आदिया आधारय्‌ जक ल्यं दु । भाषाया छाय्‌ लेखन शैली मदुगु ?, ध्वनि व लेखन दथुइया सम्बन्ध, भाषिक संचार आदिया विषयसं भाषाशास्त्री एवं मानवशास्त्री एडवार्ड सपिरं व्याख्या यानादी । वय्‌कलं भाषाविज्ञान व मानवशास्त्रया अन्तरसम्बन्धया विषयसं अध्ययन यानादी । सपिरं भाषायात विशुद्ध मानवीय व मानवीय भाव, विचार, इच्छा स्वतन्त्र रूपं संचार याय्‌गु असहज वा अस्वाभाविक प्रतीकात्मक प्रणालीकथं परिभाषित यानादी । अथे हे, भाषा व संस्कृतिया सम्बन्धयात नं सपिरं विशेष महत्व बियादी । संस्कृतिं भाषाया आकृति निश्चित याइगु मखुसें संस्कृतियात निश्चित रूप बीगु ज्या भाषां याइ ।