धुस्वांसाय्मिया ‘जितभ्वातिंजिसतः’ उपन्यासय् अस्तित्ववाद - महर्जन Maharjan, राकेश Rakesh (Nepalbhasha, 2022)
थो चोसु धुस्वां साय्‌मिया ‘जि भ्वातिं जि सतः’ उपन्यासयात अस्तित्ववादी सिद्धान्तय्‌आधारित विश्लेषण खः । मनूया अस्तित्व व थोया विशिष्ट विशेषताया अध्ययनय्‌केन्द्रित दार्शनिक चिन्तनया नां अस्तित्ववाद खः । मनूया जीवनया मूल समस्या मालेगु व उकिया परिप्रेक्ष्यय्‌जीवनया सत्य लुइकेगु अस्तित्ववादया विशिष्ट अभिप्राय खः । अस्तित्ववादं धाइ निरर्थक व निस्सार संसारय्‌मनू विसंगति अवस्थाय्‌दुःख, पीडा भोगे यानाचोनी । अस्तित्ववादया मुख्य लक्ष्य मनू, मनूया स्वतन्त्रता खः व वं भोगे याइगु जीवन खः । चोसुइ अस्तित्ववादया सिद्धान्त छेलाः जि भ्वातिं जि सतः उपन्यासय्‌खनेदुगु अस्तित्ववादी दृष्टिकोणया विश्लेषण याय्‌गु कुतः जूगु दु । चोसुयात आवश्यक सामग्री पुस्तकालय विधिं मुंकातःगु दुसा विश्लेषण याय्‌त निगमन विधि छेलाः वर्णनात्मक विधिइ न्ह्यबोयातःगु दु । पाठपरक तथ्यय्‌आधारित जुयाः उपन्यासया मूल पात्र ‘चन्द्रलक्ष्मी’यात मनूकथं विश्लेषण यानाः अन खनेदुगु जीवनया सार, दुःख, पीडा, निराशा, विसंगति, मृत्युचेत व थोदथुइ मूल पात्रया स्वतन्त्र छनोट, वया कर्म व उकिं हइगु सुखद् व दुःखद् लिच्वःयात दुवालाः उपन्यासय्‌खनेदुगु अस्तित्ववादी दृष्टिकोणया निष्कर्ष पिकयातःगु दु ।