बझाङी लोकगीतको अध्ययन Bajhangi Lokgeetko Adhyayan - पण्डित Pandit लक्ष्मीराज Laxmiraj (NUTA Journal, 2019)
यस लेखमा बझाङमा गाइने लोकगीतहरूमा सांख्य, वेदान्त दर्शन, अलङ्कार, गुण, रीति, अमिधा, लक्षणा, व्यञ्जना, रस, भाव जस्ता साहित्यका उत्कृष्ट तइभ्वले विभूषित भएका देखिन्छन् । यिनमा नै सङ्गतिको श्रुतिमनोहर माधुर्यता भरिएको छ । अनेक लय तथा तालका साथ यीं लोकगीतको संयोग भएपछि कर्णप्रिय हुन्छन् । यीं लोकगीतहरू स्तरीय काव्यकृतिहरूभन्दा कम छैन भन्ने कुराको विश्लेषण गर्न खोजिएको छ । बझाङी लोकगीतहरूलाई कालिदासका प्रमुख कृतिहरूसंग भाव सामिप्यता रहेको देखिन्छ भन्ने कुरालाई केही उदाहरण दिएर स्पष्ट गर्ने प्रयास गरिएको छ ।