त्रिभय जुजुया स्वपू म्येय् द्वन्द्व (Patan Prospective Journal, 2023)
नेपालभाषा कविता विधाय् तिथिमिति न्हेथनातःगु दकलय् न्हापांगु कविता ‘त्रिभय जुजुया म्ये’ खः । नेपाल संवत्६९१, ६९२ व ६९४ यानाः स्वपू म्ये चिनातःगु दु । उगु म्येय् तत्कालीन जुजुपिं श्रीनरसिंहदेव, श्री पुरन्द्रसिंहदेव, श्रीउद्धवसिंहदेवपिंत सम्बोधन यानाः राजनैतिक, सांस्कृतिक, ऐतिहासिक, साहित्यिक अले सामाजिक खँ उलातःगु दु । इन्दजात्रा महोत्सवय् प्रदर्शन याय्गु च्वयातःगु थुगु म्येदुने छगू शासक जः दथुइ, निगू देया शासक–शासकया दथुइ अलेशासक–जनता दथुइ जूगु द्वन्द्वयात वालातःगु दु । इपिं दथुइ सकारात्मक–सकारात्मक, सकारात्मक–नकारात्मक वनकारात्मक–नकारात्मक द्वन्द्व बालातःगु दुसा थुकि वयाच्वंगु फुक्कं बाह्य द्वन्द्व खनेदु ।