ठाडो भाका लोक नृत्य Thado Bhaka Folk Dance (PRAGYAN A Peer Reviewed Multidisciplinary Journal, 2021)
प्रस्तुत लेख ठाडोभाकालोकनृत्यको अध्ययनमा केन्द्रित छ । ठाडोभाकागीतको एउटा लय वा शैलीहो । यसै गीतगायनसँगै गरिने नृत्यलाई यस अध्ययनका सन्दर्भमा ठाडोभाका लोकनृत्य भनिएको छ । गुरुङ समुदायमा भने रोधीका नामबाट यो नृत्य प्रचलित छ । यसरी यस नृत्यको प्रचलन जातिगत रूपमा दुरा, गुरुङ, मगर, कुमाललगायत समुदायमा रहेको देखिन्छभने क्षेत्रगतरूपमालमजुङ, कास्की, तनहुँ, गोरखा, म्याग्दी, सुदूर पश्चिम, कर्णाली क्षेत्र, सुदूरपूर्व, भारतको आसाम लगायत स्थानमा प्रचलित देखिन्छ । यसका विभिन्न नाम र प्रस्तुतिगत शैलीछन् । क्षेत्रकार्यबाट सङ्कलित सामग्रीका आधारमा यस लेखमा यस नृत्यको प्रचलनका बारेमा चर्चा गरी गीतसहित प्रस्तुत गरिने आख्यानमुक्त लोकनृत्यका कथ्यविषय वा मूलभाव, शैली, भाषा, उद्देश्य, स्थायी—अन्तरा र थेगो, लय वा सङगीत र रङ्गमञ्च र वेशभूषा जस्ता तŒवका आधारमा विश्लेषण गरिएको छ ।