‘अग्नि प्रवेश’ कवितामा मानवतावाद Humanism in the Poem ’Agni Pravesh’ - न्यौपाने Nyaupane कमलादेवी Kamaladevi (Pragyan, 2023)
प्रस्तुत लेख नवराज लम्सालद्वारा लिखित अग्नि महाकाव्यको आरम्भमा समाविष्ट 'अग्नि प्रवेश’ शीर्षकको कविताको विश्लेषणमा आधारित रहेको छ । प्रस्तुत कविता मानवतावादको सैद्धान्तिक दृष्टिकोणले विशेष महत्त्वको रहेको छ । अतः प्रस्तुत अनुसन्धानमूलक लेखमा मानवतावादको सैद्धान्तिक पर्याधार प्रस्तुत गरी सोही सिद्धान्तका सापेक्षमा यस कविताको विश्लेषण गरिएको छ । अग्नि प्रवेश कवितामा मानवतावादको कस्तो अभिव्यक्ति पाइन्छ ? भन्ने मुख्य प्राज्ञिक समस्यामूलक प्रश्नमा केन्द्रित रहेर प्रस्तुत कवितामा प्रयुक्त विचारलाई मानवतावादको सैद्धान्तिक पर्याधारका दृष्टिले मूल्य निरूपण गर्ने कार्य प्रस्तुत शोध्य लेखमा गरिएको छ । मुख्य विश्लेषष्य सामग्रीका रूपमा अग्नि महाकाव्यको आरम्भमा समाविष्ट अग्नि प्रवेश लाई चयन गरिएको प्रस्तुत लेखलाई सम्पन्न गर्न पुस्तकालयको प्रयोग गरी सैद्धान्तिक पर्याधार तयार पारिनुका साथै प्राप्त सन्दर्भहरूका आधारमा कविताको विश्लेषण गरी प्रस्तुत कविता मानवतावादको भाव अभिव्यक्तिका दृष्टिले सबल रहेको निष्कर्ष निकालिएको छ । The presented article is based on the analysis of the poem titled 'Agni Pravesh' written at the beginning of Agni Mahakavya written by Navraj Lamsal. The presented poem is of special importance from the theoretical point of view of humanism. Therefore, in this research article, the theoretical framework of humanism has been presented and this poem has been analyzed in relation to the same theory. What expression of humanism is found in Agni Pravesh poem? Focusing on the main academic problematic question, the idea used in the presented poem has been done in the present article to determine the value of the idea from the perspective of the theoretical framework of humanism. As the main analysis material, Agni Pravesh included in the beginning of Agni epic was selected to complete the presented article, theoretical framework was prepared using the library, and based on the references obtained, the poem was analyzed and it was concluded that the presented poem is capable of expressing the feeling of humanism.