पाठ्यक्रम सम्बन्धी विभिन्न धारणाहरु तथा पाठ्यक्रम विशेषज्ञ (Pragyaratna प्रज्ञारत्न, 2023)
संसार र व्यक्तिलाई हेर्ने दृष्टिकोणगत भिन्नताका कारण शिक्षा र पाठ्यक्रमका सन्दर्भमा पनि फरक फरक दृष्टिकोणहरुको विकास भएको पाइन्छ, जसको परिणामस्वरुप शिक्षाको लक्ष्य र विषयवस्तु, शिक्षण विधि आदिमा पनि फरक फरक दृष्टिकोणहरुको छायाँ देख्न सकिन्छ । पाठ्यक्रम निर्माताहरुले विभिन्न दृष्टिकोणहरुका साथै आप्mनो दृष्टिकोणलाई पनि मनन गरी पाठ्यक्रम सम्बन्धी निर्णयहरु लिनुपर्छ । पाठ्यक्रम निर्माणका क्रममा विभिन्न कुराहरुप्रति चनाखो हुनुपर्छ । यसका लागि पाठ्यक्रम कार्यकर्ताले विभिन्न प्रश्नहरुको खोजी गरी उत्तर प्राप्त गर्ने प्रयास गरेमा महत्वपूर्ण पक्षहरुप्रति ध्यान पु¥याउन सहज हुनुका साथै आधारभूत धारणा, सिद्धान्त र अनुसन्धान विधिहरु निर्धारण गर्न सहज हुन्छ । पाठ्यक्रम निर्माणका विभिन्न आधारहरु छन्, जसको जगमा पाठ्यक्रम ठडिएको हुन्छ । पाठ्यक्रमका प्रमुख श्रोतहरुमा दार्शनिक, सामाजिक, मनोवैज्ञानिक र ज्ञानलाई प्रमुख मानिन्छ ।