(untitled) (Prajna प्रज्ञा, 2022)
प्रस्तुत लेख विज्ञानकथामा प्रमुख पक्ष बन्ने विज्ञानको सैद्धान्तिक स्वरूपको विमर्शमा आधारित छ । यस लेखमा विज्ञानकथामा प्रयुक्त विज्ञानको स्वरूप केकस्तो हुन्छ भन्ने प्राज्ञिक प्रश्न र उक्त प्रश्नको उत्तरको खोज गर्नु उद्देश्य रहेको छ । विज्ञानको स्वरूपमाथि छलफल गर्नका निम्ति लेखमा द्वितीय स्रोतका सामग्रीको उपयोग गरिएको छ । पुस्तकालय स्रोतबाट त्यस्ता सामग्री सङ्कलन गरिएको छ । सामग्रीको विश्लेषणमा शोधको गुणात्मक पद्धतिअनुरूप विश्लेषणात्मक विधिको उपयोग गरिएको छ । विश्लेषित सामग्रीबाट विज्ञानकथामा प्रयुक्त विज्ञान साहित्यिक चरित्रको हुने हुनाले त्यसको आस्वादन र मूल्याङ्कन साहित्यिक कोणबाट गर्नु अर्थपूर्ण हुने निष्कर्ष निकालिएको छ ।