त्रिभुवन विश्वविद्यालयको चार बर्षे स्नातक तहमा शिक्षणअभ्यास कार्यक्रमको कार्यान्वयन (Research Journal, 2024)
प्रस्तुत लेखको उद्देश्य त्रिभुवन विश्वविद्यालय शिक्षाशास्त्र सङ्कायमा शिक्षणअभ्यास कार्यक्रम कार्यान्वयनको अवस्था पत्तालगाउँदै यसमा आइपर्ने समस्या समाधानका उपायहरू सुझाउनु रहेको छ । यस अध्ययनको उद्देश्य पूरा गर्न गुणात्मक एवम् सङ्ख्यात्मक अनुसन्धान ढाँचालाई उपयोग गरिएको छ । यहाँ आवश्यक पर्ने गुणात्मक एवम् सङ्ख्यात्मक सूचना प्राथमिक स्रोतबाट सङ्कलन गरिएको छ भने विषयसँग सम्बन्धित प्रकाशित तथा अप्रकाशित सामग्री द्वितीय स्रोत हुन् । त्रिभुवन विश्वविद्यालय, महेन्द्ररत्न बहुमुखी क्याम्पस, इलामले वि. स. २०७८ सालमा शिक्षाशास्त्रको स्नातक तह चौथो वर्षमा सञ्चालित अभ्यास शिक्षण कार्यक्रममा संलग्न २६ जना क्याम्पस सुपरीवेक्षकहरू मध्ये भ्म। द्धद्धण् पाठ्याङ्श अध्यापन गर्ने ६ जना उद्देश्यमूलक, २५ जना विद्यालय सुपरीवेक्षकहरू मध्ये ६ जना साथै १२५ जनाछात्र शिक्षकहरू मध्ये १८ जना समान सम्भावनायुक्त नमुना छनोट विधिबाट छानिएका उत्तरदाताबाट प्राप्त सूचनाका आधारमा अध्ययन सम्पन्न गरिएको छ ।त्रिभुवन विश्वविद्यालय शिक्षाशास्त्र सङ्कायद्वारा स्नातक तहमा सञ्चालित शिक्षणअभ्यास कार्यक्रममा संलग्न सुपरीवेक्षक एवम् छात्रशिक्षकहरू नै यसको उद्देश्यमा स्पष्ट भएको देखिएन । यस कार्यक्रमका सम्बन्धमा संलग्न सबै प्रष्ट हुनका लागि कोड नम्वर भ्म। द्धद्धण्को विषय अध्यापन गर्ने शिक्षकहरू तथा अध्ययन गर्नेविद्यार्थीहरूलाईशैक्षिक सत्रको कक्षा सुरू हुनुभन्दा अगाडि शिक्षणअभ्यास विभागले बैठकको आयोजना गर्नु पर्दछ । यसका साथै छात्रशिक्षकहरूलाई पठाउने विद्यालयका प्रधान अध्यापक तथा विद्यालय सुपरीवेक्षकहरूलाई विद्यालय शिक्षण कार्यक्रम अगावै संयुक्त वैठकको आयोजना गर्नु पर्दछ । यस्ता बैठक एवम् सेमिनारमार्पmत सम्बद्घ सबैलाई आप्mनो जिम्मेवारीको बोध गराइयो भने शिक्षणअभ्यास कार्यक्रमको उद्देश्य प्राप्त गर्न मद्दत पुग्ने देखिएको छ ।