(untitled) (SIRJANĀ – A Journal Of Arts and Art Education, 2017)
निकै लामो यात्रा तय गर्दै फोटोग्राफी प्रविधि वर्तमान अवस्थासम्म आइपुगेको हो । क्यामेरा अब्स्क्युराबाट सुरु भएको यो यात्रा हेलियोग्राफी क्यामेरा, डेगुएरिओ टाइप क्यामेरा, क्यालोटाइप क्यामेरा, वेटकोलोडियन पद्धति, ड्राइप्लेट नेगेटिभ पद्धति, कोडाक क्यामेरा आदि हुँदै आज डिजिटल फोटोग्राफीसम्म आइपुगेको अवस्था छ । समाजका समस्त क्षेत्रमा फोटोग्राफीको उपयोग झन् झन् बढ्दो छ । मनोरञ्जन र सोखका रूपमा मात्रै होइन, अपितु कला र आमसञ्चारका सशक्त माध्यमका रूपमा फोटोग्राफी विधा स्थापित भइसकेको छ । प्रस्तुत लेखमा क्यामेराको अवधारणा र यसको विकासक्रम, अन्तर्राष्ट्रिय स्तरमा प्रसिद्ध फोटोग्राफरहरू तथा नेपालका सन्दर्भमा फोटोग्राफीको इतिहास एवम् स्थापित नेपाली फोटोग्राफरहरूबारे सङ्क्षेपमा जानकारी दिने प्रयास गरिएको छ । Traveling a long way, photography technology has come a long way. From camera obscura The journey started with heliography camera, Daguerio type camera, calotype camera, Weekcolodian method, dryplate negative method, Kodak camera etc. are going digital today. There is a situation when it comes to photography. The use of photography in all spheres of society is increasing Is increasing. Not only for entertainment and hobby, but also for powerful means of art and mass communication As the genre of photography has been established. In the present article, the concept of camera and its Development, internationally renowned photographers and the history of photography in the context of Nepal Attempts have been made to give brief information about established Nepali photographers.