नेपाली नियात्रामा जापानी साहित्य सिध्दान्त (Tejganga Darpan, 2026)
नियात्राकार कृष्ण बजगाईद्वारा लिखित ‘दाइबुचु’नियात्रासङ्ग्रह सिर्जना गर्दा जापानी साहित्यमा प्रयोग हुने नियात्रा साहित्यको विशेष शिल्प एवं शैली ‘हाइबुन’ को उच्चज्ञानलाई आधार बनाएर यो लेख तयार गरिएको छ । जापानको यात्राका क्रममा विभिन्न सन्दर्भ एवं विशेषताहरूलाई रोचक ढङ्गले टिपेर जापानी साहित्यमा प्रचलित ‘हाइबुन’ शैलीको ढाँचामा ‘दाइबुचु’ नियात्रा लेखिएको छ । नेपाली साहित्यमा हाइबुन प्रयोग गरी लेखिएको सम्भवत् पहिलो कृतिको रूपमा रहेको ‘दाइबुचु’ नयाँ कथ्यता शैलीमा उदाएको कृतिको रूपमा देखापरेको छ ।