प्रचलित लिपिहरुको परिचय र विकासक्रम {Introduction and development of popular scripts} (Voice: A Biannual & Bilingual Journal, 2023)
प्राचीन समयमा प्रचलित हुँदै सङ्केत वा भाषिक तत्वलाई देखाउन प्रयोग हुने सङ्केतात्मक अर्थ दिने लेखनको चिन्हलाई लिपि भनिन्छ । लिपि एउटा समाजको गहन ऐना भएकाले यो सबै ठाउँमा प्रचलित हुन्छ । लिपि एक व्यवहारिक ज्ञान र सिप भएकोले पनि यहाँ लिपिको उत्पत्ति र विकास, लिपिको परिचय प्राचीनता र एउटा लिपिको सबै भावलाई प्रस्तुत गर्ने अध्ययनलाई लिपि भनिन्छ । नेपालका यस्ता प्राचीन लिपि नागरी लिपि र पूर्व तथा उत्तर लिपि हुँदै देवनागरी लिपिको महत्व र उपयोगितालाई देखाउने यहाँ प्रयास गरिएको छ । यस्ता प्रचलित लिपिहरु नेपाल लगायत विदेशी मुलुकहरुमा समेत उपयोगी हुने कुरा यस लिपि सम्बन्धी आलेखमा उल्लेख गरिएको छ ।