समकालीन नेपाली उपन्यासका धारा र प्रवृत्ति (YAGYODAYA Journal, 2024)
प्रस्तुत लेखमा नेपाली उपन्यासको आधुनिक कालको समकालीन युगको आरम्भका प्रमुख कारण सहित यस कालका प्रमुख धारा तथा प्रवृत्तिका बारेमा विश्लेषण गर्ने प्रयास गरिएको छ । साथै यस युगका मुख्य उपन्यासकार तथा तिनका उपन्यासको बारेमा उल्लेख गरी मूलभूत प्रवृत्तिहरू केलाउने काम गरिएको छ । रुद्रराज पाण्डेको रूपमती (१९९१) उपन्यासबाट सुरु भएको नेपाली उपन्यासको आधुनिक कालमा वि.सं.२०३६ पछिको समयलाई समसामयिक नेपाली उपन्यासको नयाँ युगका रूपमा लिने गरिएको छ र यहाँ समकालीन नेपाली उपन्यासका प्रवृत्तिहरूलाई सङ्क्षेपमा केलाउने प्रयास गरिएको छ ।